Novovaroški kraj, na razmeđi Zlatara, Javora i Murtenice, kao svojevrsna ekološka oaza, odavno je na glasu po proizvodnji zdrave hrane: posebno zlatarskog sira, koji se priprema po viševekovnoj tradiciji ovog kraja.
Zlatarski sir je punomasni sir posebnog kvaliteta i arome. Nema posebne tajne u proizvodnji ovog sira jer je sve podarila priroda: vodu i pašu. Nema nikakvih hemijskih sredstava jer njegova proizvodnja uvek podrazumeva visok stepen higijene, ručnu mužu i kupljenje sira u drvenim čabricama.
U selima podno Zlatara poslednjih desetak godina veoma popularan proizvod je paprika u pavlaci, odnosno, paprika punjena pavlakom. Za 30 kilograma pavlake potrebno je 140 litara mleka.
Heljda je biljka koja vekovima uspeva na ovom prostoru. Posebnog je kvaliteta s obzirom na nadmorsku visinu i specifična mikroklimatska obeležja ovog kraja. Od heljdinog brašna pravi se čuvena heljdopita po kojoj je domaćinstvo Lukovića čuveno.
Stoka se u Zlatarskom kraju hrani isključivo prirodno, na pašnjacima prepunim kvalitetne trave i planinskog bilja.