Krstarenje Uvačkim jezeromEtno domaćinstvo Luković već 10 godina uspešno organizuje obilazak specijalnog rezervata prirode Uvac, katamaranom i čamcima. Za više informacija posetite sajt http://uvactimkrstarenje.rs

U Specijalnom rezervatu prirode nalaze se tri veštačka jezera u kojima se, prema Vodoprivrednoj osnovi Srbije čuva kvalitetna voda, koja treba da posluži snabdevanju Srbije pijaćom vodom u budućnosti.

Uvačko jezero je nastalo na Rastokama, mestu gde se Uvac rastakao u dva rukavca, a meštani sela između Javora i Zlatara ga brodili, sredinom sedamdesetih godina prošlog veka. Neimari su podizanjem zemljane brane od 110 metara (najviše u Srbiji) stvoreno je jezero dugo 27 kilometara sa 212 miliona kubika vode. Na obalama ovog jezera nalazi se najveće stanište beloglavog supa na Balkanu. Ovom jezeru pripadaju i čuveni meandri reke Uvac. Jezero je prebogato raznim vrstama ribe a svud okolo se pruža prelep pogled.

Zlatarsko jezero ili jezero Kokin Brod je veštačko jezero u dolini Uvca. Nalazi se između planina Zlatara i Murtenice. na 10-15 km od Nove Varoši. Jezero ima površinu od 7,25km2, a dugačko je od 15 do 23 km. Nastalo je 60-ih godina izgradnjom koja je pregradila reku Uvac kod Kokinog Broda. Brana elektrane je visoka 83 metra i najveća je zemljana brana izgrađena u Evropi. Zlatarsko jezero je treće po veličini u Srbiji posle Đerdapskogi jezera Perućac na Drini. Ovo jezero je plovno svojim najvećim delom a vožnja čamcem po ovom jezeru predstavlja jedinstven doživljaj.

Radoinjsko jezero predstavlja kompenzacioni basen za hidroelektranu Bistrica i odlikuje se stabilnom obalskom linijom, što znaci da su amplitude vodostaja neznatne tokom godine. Najveći deo jezera leži u klisurastom delu doline Uvca, sa vodom u kojoj tokom leta preovladjuju zeleni tonovi providnosti do 3–4 m.